Черно-Белите хора

Изтощителна командировка в комбинация с улисано в собствените си проблеми дъждовно време не ти оставят много избор освен да поседиш и да си пофилософстваш. Или поне на мен.

Прекарах почти целия уикенд в гледане на заразително глуповати филми. Хубавото беше, че не изискваха усилията на повече от една мозъчна клетка, което ми позволи да си почина пълноценно. Лошото беше, че колкото и да търсехме някой що-годе приличен филм, се оказа, че напълно сме ги изчерпали. Дори вече сме прехвърлили над 10 начина, по които Земята може да си нарами багажлъка и да ни зареже безпризорни да се оправяме във вселената.

Затова си гледах с непретенциозна снизходителност семплите филмчета и се чудех защо е толкова популярно да правиш филми, които изискват интелигентност на не повече от 5-6 годишно дете. Човешките образи са обрисувани в черно-бяло. Толкова е простичко, че  дори една амеба лесно може да разпознае добрия и лошия герой. А е просто задължително да има добър и лош герой. Иначе просто няма филм.

Седях си аз и се чудех как при тази опростенческа пропаганда очакваме след това да сме отворени за различията, да сме разбиращи, състрадателни и миролюбиви. И продължавам да се чудя. Защото когато си подчинен на презумцията, че хората се делят на добри и лоши, попадаш в един нездравословно порочен кръг.

Първото, което всеки „нормален” човек прави, е да причисли безкритично себе си към добрите. Естествено. Прост закон на човешката психика е да имаш позитивно мнение за себе си. Ако този принцип случайно даде на късо,  залитаме към бездната на окачествяваните като психично неуравновесени и депресирани.

След като щедро включим себе си към добрите (ама, разбира се!), набързо разпределяме хората около нас. Най-често на база прилика, причисляваме себеподобните на нашия светоглед към добрите, а останалите биват безцеремонно изритани от класацията. И биват „лошите”. И биват оплювани, омаскарявани, принизявани и тъпкани от нас „добрите”, които сме толкова добри, че държим да наложим „добрите” си възгледи с най-злобната си арогантност и циничност. Достатъчно е само да надникнем в някой интернет форум и помията, която „добрите” (които, разбира се, са и най-умните, и най-красивите, и най-най-) са споделили по повод на онези „лошите”, за да добием представа за ефекта на „черно-бялото” мислене.

Друга натрапчива особеност на това да мислим в „черно-бяло” е, че мислим в крайности. Постоянно извисяваме, а после принизяваме хората около нас. С необмислена лекота детронираме от престола им „добрите” при първата тяхна неблагоразумна проява на слабост или на неизпълнение на наш възвишен критерий. М-да. И аз го правя. И ти го правиш.

Трудно понасяме, че хората са смесица от противоречиви емоции, чувства, намерения и постъпки. Наскоро в квартала видях няколко от децата, които, като видят Руфи, се разтапят от милувки и прегръдки към него. За пореден път схемата на поведение сработи. Но в следващия момент забелязах, че в ръцете на децата има пръчки. Докато дори успея да се зачудя за какво са, покрай тях мина едно бездомно, смачкано от съдбата, унило куче и те се втурнаха да го бият с пръчките. ?!?! ?!?! ?!?!?!?!

Не можах да повярвам на очите си. Не можах да намеря обяснение. Как е възможно „добрите” деца, които се радват най-чистосърдечно на Руфи, да се нахвърлят с гола злоба към едно нещастно куче, да тичат след него и да го налагат яростно с пръчки?! Това сега „добри” или „лоши” деца са?!

И ние, възрастните, сме същите. Е, да, може би не бием едни кучета с пръчки, а други да галим, но поведението ни е не по-малко емоционално, противоречащо си, хаотично.

Безкритично. Към себе си. Критично. Към останалите.

Реклами
Публикувано на Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s