Круизно пътешествие

Круизно пътешествие – практически насоки и любопитни щрихи

Част 1 – Как да изберем круиз

След като Кис ме хвана на къс пас, че след последния ми пост, би било добре да прекръстя блога си на „За сдухарските неща”, реших, че е добре да събера разпиляните останки от ведрото си настроение и да скицирам интрото  на една от най-красивите ни сбъднати мечти – круизното ни пътешествие това лято – Средиземноморска обиколка:

Marshrut

Странно, но най-истинските неща са най-трудни за описание. Трудно е да пресъздадеш динамиката, жарта и палитрата на копнежите си.  Трудно е да опишеш подмолните страхове, които те нападат ненадейно от засада и те обезкуражават. А също толкова трудно е да обясниш как насред задушаващите опасения, изведнъж отново се разпалва надеждата и вярата, че сбъднатите мечти не са запазена марка на рая, а са реални и достижими.

Да започнем оттам – много отдавна сме си говорили за круизно пътешествие. Но винаги сме си мислили, че трябва да станем на около поне 100-200 години, за да можем да си го позволим. Изведнъж Кис, щъкайки из интернет, попадна на реални оферти за круизи. И неочаквано ни връхлетя изводът: „Ами, можем да съберем толкова!”.

Добре! Първа крачка – самоувереност. Едно вдъхновяващо начало! Последва подозрително проучване на българската компания (http://www.contitrans-m.com/), която открихме в интернет като посредник при резервираното на круиз. Не щеш ли, най-задълбочена и окуражителна информация намерихме в BG-Mamma….(странно как този сайт акумулира данни по всички вселенски въпроси). Щрак-щрак по клавиатурата  и…Трескаво прелистване през форумските мнения и….ооо, душевен мир. Това са нашите хора! Ураааа!

Още един път – добреее! Имаме си надеждна компания, ами сегааааа….Последва зашеметяващ водовъртеж от чудене, главоблъскане, пресмятане. А споменах ли за чуденето, главоблъскането и пресмятането? Защото ако не съм споменала за чуденето, главоблъскането и пресмятането, то определно трябва да спомена за чуденето, главоблъскането и пресмятането!

Добре, след като го споменах, трябва да обясня. Изглежда елементарно да си избереш круиз, но всъщност това е задача с максимално повишена трудност, изискваща арсенал от аналитични способности и конска доза решителност. Всеки круиз и круизен кораб (а те са много, повярвайте!) те покоряват със съблазнително, пристрастряващо, гъделичкащо любопитството ти очарование. Но всеки е различен (знаех си че има капан!), а ти не можеш да си избереш всички (втори капан!), а трябва да си избереш един-единствен (трети капан!). След като чевръсто заподскачаш между капаните, задъхаш се, поизтпотиш се, изтощиш се, вече си стъпка напред. И си ограничил опциите до 2-3 (4-5).

Добре, мисля, че пропуснах няколко важни променливи. Не е достатъчно да си избереш круизен маршрут и кораб. Трябва да съобразиш възможните дати на отплаване и пристигане (а те са фиксирани) със своите служебни ангажименти, с тези на партньора, с тези на самолетните билети, с цените на долара и еврото, с промоциите.

М-да. Много важна графа – промоциите. Всяко практическо ръководство на пътешественика трябва да реферира към промоциите. Има уникални шансове да се озовеш в страхотна каюта с балкон (вместо във вътрешна каюта дори без прозорец за същите пари), ако си:

 • Перспективен. Добре де – може и да не си перспективен, но да мислиш в перспектива – поне няколко месеца напред. При круизите има много сладки и апетитни промоции за първите в списъка;
 • Безперспективен. Добре де – може и да не си безперспективен, но волната ти природа е такава, че до последния момент не знаеш къде си и къде искаш да бъдеш, докато няколко дни преди корабът да отплава, решаваш, че той котва няма да вдигне без теб.

Ние бяхме от натегачите, които много държаха да се запишат половин година преди отплаването. И много ни се ослади каютка с балкон.

И настъпи чакането. Досещате ли се какво означава да си резервираш сбъдването на лелеяна мечта половин година преди възможното й осъществяване? Амиии…и аз не мога. Освен че кредитните ни карти поолекнаха с плащането на резервацията, нищо друго не се промени. Единственото, което имаш в този период, е едно неясно подозрение, че може би наистина ще осъмнеш един ден, ще си нарамиш куфарчето, ще се натовариш на самолетчето, ще литнеш  и ще кацнеш (важно условие) на началната точка на круиза. Смътно си представяш как ще се качиш на палубата, ще зарееш поглед в морската шир, после ще се обърнеш назад към сушата и ще си кажеш „Сбъднах една детска мечта!”

Korab

Реклами
Публикувано на Любими моменти. Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Круизно пътешествие

 1. Огнян каза:

  „Сдухарските“ неща бяха по-интересни и стойностни 😉
  Блоговете са пълни с описания на екскурзии и излети – все едно цялата държава само с това се занимава…

 2. Искра каза:

  🙂 За всичко си има време и място. Понякога е хубаво да е хубаво, а не „сдухарско“. А пък и „сдухарското“ винаги намира поводи за самоизява. Така че не го мисли – пак ще избие по някое време като тийнейджърска пъпка. 🙂

 3. Pingback: Обичам морето, вълните, солената вода | За малките неща

 4. Pingback: Вечер край брега | За малките неща

 5. Pingback: Заливът на мечтите | За малките неща

 6. Pingback: Буря край брега | За малките неща

 7. Pingback: Понякога, когато | За малките неща

 8. Pingback: Жажда за пролет | За малките неща

 9. Pingback: Дихание на морска магия | За малките неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s