Властелинът на бариерката

Имало едно време, преди цели няколко дена, едно човече. Човечето имало малка, малка душичка, едва колкото грахово зърно. И колкото малка и да била душичката му, толкова била пълна с лепкаво озлобление.

Малкото човече живеело в Пампорово и било Властелин на една от многото бариерки на един от многото лифтове. То вярвало, че целият свят  дължи съществуването си на неговата воля. Чувствало се епохално важно и значимо. Вярвало, че неговата бариерка е най-кардиналната бариерка и нямало сила на света, която да го осъмни в този самоподразбиращ се факт.

Малкото човече било ехидно самодоволно от това, че кибичи до една от многото бариерки на един от многото лифтове. Толкова бомбастично предоволно било, че вардело една от многото бариерки на един от многото лифтове, че приличало на надут балон, който всеки момент ще се пръсне с гръмовен тътен и трясък. Но важното било, че то господствало над една от много бариерки на един от многото лифтове. НЕГОВАТА БАРИЕРКА! ВЛАСТЕЛИНЪТ НА БАРИЕРКАТА!

Малкото човече с малката душичка било много гордо със себе си. Достигнало бе връхната си точка във върховната си кариера на Властелин на бариерката. Кристално ясно съзнавало, че това е най-зашеметяващото му постижение и било твърдо решено да демонстрира фантасмагорното си надмощие над мизерните простосмъртни.

То се присмивало и се държало арогантно и надменно със скиорите, които минавали през НЕГОВАТА бариерка. Размахвало ръчички и тропкало с крачета, като че ли от него зависела съдбата на човечеството. Отнасяло се с хората, като че били негови роби, а той техен едноличен и авторитарен собственик. Ето това бил Властелинът на бариерката.

И хората се чудели дали да разтърсят самолюбието му с отрезвяващи слова за неговата действителна житейска роля на непотребен паразит или да послушат съветите на благородните си предци, които казвали: „Не падай на неговото ниво. Ако го направиш, няма да си по-различен от него.”

И хората се суетели разтревожено относно това как да постъпят. Едни замълчавали благородно, с което се разграничавали от малката, озлобена душичка на Властелина на бариерката. Но вътрешно се бунтували и протестирали срещу необходимостта да се съобразяват с невзрачни човечета, които диктували безмислени, безмозъчни, дори безпринципни правила.

Други хора се настървявали и демонстрирали презрението си към Властелина на бариерката. Карали му се, упреквали го, спорели с него, но след това и те се чувствали мизерно нещастни, защото, за да бъдат разбрани от малката душичка, трябвало да говорят с нейните думи и нейната злоба.

Властелинът на бариерката бил предоволен, защото карал всички да се чувстват нещастни и обезверени в негово присъствие. Едните, защото замълчавали и спотайвали гнева си, а другите – защото изричали думи, които самите те не искали да чуват изречени. И Властелинът бил много щастлив в своето нещастие, защото правел всички нещастни като него.

Властелинът на бариерката усещал дълбоко в себе си, че всички го ненавиждат и че никой никога няма да го обича. Защото бил нещастен човек, който умеел само да сее и жъне нещастие.

Ако има някаква разлика между хората на база на тяхното благородство е, че едни градят, въпреки своето нещастие, а други рушат – чрез своето нещастие.

Кой е Властелинът на бариерката? Казва се…. Е, има си име, което за съжаление помня много добре, но както са казали мъдрите хора: „Не казвай името на човек, когото не искаш историята да помни.”

Най-лошото е, че Властелинът на бариерката не е един-единствен. Да, той вярва, че е уникален, но всъщност има още много малки душици, пълни с много голяма злоба. Често пъти Властелинът се скътава в някоя топличка, задушена стаичка и се изявява като Властелина на бюрцето, Властелина на гишенцето, Властелина на администрацийката, Властелина на …. горделивото нищоправене.

Свързани постове:  Теория за глупавите завистливци

Реклами
Публикувано на Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Властелинът на бариерката

  1. Vickyto каза:

    Еее, добре! Пак ще пиша 🙂
    Хареса ми! Много ми хареса! Ужасно ми хареса…. колко истина…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s