Жажда за пролет

Официално мога да заявя, че зимата ми натежа. Натежа ми уморено-сивия пейзаж, забързаните в студа самовглъбени хора, угрижените им, обезверени лица. Обожавам пулсиращата красота на зимата в Пампорово, но зимата в града е скучна, вяла и потискаща. Дори ефирната снежна пелерина не успява да екзалтира настроението с бялата си магия. Единственото, което постига, е да нагнети освирепяло нетърпение у хората и вместо радостни възклицания, във въздуха ехтят само люти проклятия по непроходимите пътни настилки. 

Омръзна ми омерзението на зимата. Искам да усещам пулса на живота. Искам ритъм, динамика, еуфория. Искам да щурея, да бъда свободна, да карам колело, да играя тенис, да тичам, да се разхождаме по пътеките на Витоша, да се смея на глас – шумно и неприлично. Искам живота си на пълни обороти! Искам да е пролет. Имам нужда да е пролет!

Жадувам за деня, когато ще отворя сутрин очи и стаята ще е облята от ярка, влудяваща,  неудържима светлина. Ще погледна през прозореца и ще видя напъпилата за живот природа, която пращи от сила и страст. Която всеки момент ще се разлисти и ще обладае атмосферата с опияняващи аромати. Която ще разстели щедро зелените си поляни и ще окичи с цветове клоните на дърветата. Шеметна утопия от багри ще съблазнява  възприятията, благоуханията ще нашепват за неизживявани удоволствия и всички въжделения ще изглеждат реални. Земята ще бъде красива, градът ще бъде красив, хората ще бъдат красиви. Самата аз ще бъда по-красива. Едно по-добро аз, което мечтае, което вярва в себе си и в ближния, което жадува да гради. Един по-съвършен свят: красив, смел, самоуверен, благороден.

Преди години пътувахме с влака до Пловдив. Гледайки релсите, при чието полагане е била смазана всяка частица живот, видяхме, че покрай тях са покарали наново свежи стръкове трева. Поклащаха се от повея, играеха си безгрижно с неговите пориви и се любуваха непредубедено на живота. Животът, когото някога бяхме убили в слугуване на технологиите. Но животът пак беше оживял, пак беше намерил начин да се зароди и да просъществува. Защото животът винаги намира начин.

Обожавам пролетта. Имам нужда да е пролет. Имам нужда от вярата, че животът и този път ще намери начин. Ще пребори безнадеждните облаци, ще огрее заслепяващо слънце и ще вдишам с пълни гърди свежестта на пролетния въздух. Имам нужда да се извися над злободневието, над малките лоши неща и да се насладя на малките хубави неща. На онези, които придават аромата на живота, които творят щастие и даряват надежда. Имам нужда да бъда по-добра. Да бъда в мир със себе си, с другите и с живота. Имам нужда от пролетта.

Животът винаги намира начин. Вярвам, че тази пролет ще донесе нов живот и ще ми разкрие един нов мироглед. Имам нужда да вярвам. В пролетта. В по-доброто Аз. В новия живот.

Сходни постове: Залез на Каваците, Обичам морето, вълните, солената вода, Заливът на мечтите, Вечер на Каваците, Буря край брега, Дихание на морска магия, Круизно пътешествие, Понякога, когато С дъх на вълшебство – Каваците (част 1), Каваците (част 2), Каваците (част 3), Каваците (част 4)

Реклами
Публикувано на Любими моменти. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Жажда за пролет

  1. Pingback: Дихание на морска магия | За малките неща

  2. Pingback: Обичам морето, вълните, солената вода | За малките неща

  3. Pingback: Вечер край брега | За малките неща

  4. Pingback: Заливът на мечтите | За малките неща

  5. Pingback: Буря край брега | За малките неща

  6. Pingback: Понякога, когато | За малките неща

  7. Pingback: Залез на Каваците | За малките неща

  8. Pingback: Една пролетна утрин | За малките неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s