30: Време разделно. Време за промяна

30. 30. 30.

Не е лесно. Тази година предстои да се озова лице в лице с числото 30. Но се оказва, че това не е просто число. Не е просто мерна единица. Не е просто безлично обозначение за години. Това е време разделно. Време за промяна.

Има неща, които човек знае, без да има обективни факти, които да задоволят самолюбието на възхваляваната в нашата епоха логика. Не всичко е логика. Най-истинските трепети не са плод на дълбокомислени умозаключения. Те са скътани в сърцето, скрити от крясъците на общоприетото, от разчетеността на математическите принципи и всички точни науки. Те просто чакат някой да се вслуша и да ги чуе.

Знам, че е време да намеря някои отговори. Стига първо да намеря правилните въпроси. Както се казва в „Пътеводител на галактическия стопаджия” (Дъглас Адамс), отговорът на Дълбоката Мисъл след 7 и половина милиона години изчисления относно Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало бил….. 42!!! „Когато си изясните въпроса, ще разберете и какво означава отговорът” – бил простичкият съвет на Дълбоката мисъл.

И аз така. Не знам какво точно искам да попитам. Но знам, че една нетърпелива равносметка хлопа припряно на вратата ми и всячески се опитва да ми привлече вниманието.

Дали съм щастлива? Никога не съм била по-щастлива. Обичам живота, всяка минута и всяка секунда. Обичам ослепителния блясък на дните и магнетичния мрак на нощите. Обичам ронещата се почва под краката ми и непостижимата приказност на небето. Обичам себе си и другите (добре де, като изключим крещящо-простоватите амебоподобни :-)).

Знам какво е да си на дъното и знам какво е да си на върха. Знам какво е да не намираш сили в себе си да отвориш очи и знам какво е да нямаш търпение да отвориш очи. Знам какво е да си безразличен към живота и знам какво е да го боготвориш.  

Но това вече не е достатъчно. Предстои нов етап. Ново начало. Знам го. Не знам какво точно, но знам, че сега е времето да преосмисля нещата и да поставя нови цели. Старите вече са постигнати. Преизпълнени дори. Упорито магаре съм си аз. Няма отърване от безграничната ми непоколебимост. Винаги съм знаела какво искам и как да го постигна. За първи път в живота си обаче не знам…. как да продължа.

Човек без посока е човек без смисъл.

Знам, че има безброй посоки. Уловката е, че когато отвориш една врата, затваряш всички останали възможности.  Важното е да уцелиш вярната врата. Тя е една. Винаги съм си представяла болезнено отчетливо какво би било, ако можеше да изживеем живота си милион пъти. Да пробваме безкрайните възможности от решения във всяка една ситуация. Да експериментираме, да импровизираме, да сме безразсъдно свободни! Но нямаме тази възможност. Имаме един живот. Или поне един, който помним. И трябва, длъжни сме, отговорни сме да го изживеем по най-правилния начин!

А правилно е това, което казва сърцето. Винаги съм знаела кое е правилно. И винаги съм се чудила на хората, които не знаят какво да правят с живота си.

Но не и днес. Днес разбирам какво е да търсиш цел и посока, въпроси и отговори. Това е цената, която заплащам за пренебрежението ми към хаотичните търсения на другите. Всичко се връща – рано или късно. Винаги, когато си помислиш, че нещо няма как да ти се случи на теб, то се случва. Това е едно от фундаменталните правила на живота.

Знам, че има правилен въпрос и правилен отговор. Знам го. Усещам го.

30.

Време разделно. Време за промяна.

Оттук накъде?

P.S. Казах ли, че се подстригах преди 2 месеца? Ха-ха 🙂 Големите промени започват с малки стъпки 🙂

Реклами
Публикувано на Лирично-драматични отклонения, Любими моменти, Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s