Когато „днес” е за последно

За пореден път събитията ми дадоха повод да се замисля, че дадености не съществуват. Животът ти един ден може да е постлан с уханни розови листчета, а в следващия – да крачиш, надран от гъсти бурени и тръни. Хе-хе. Вече дори не се стряскам при поредната история, тип „Всичко отиде по дяволите!” Ако досега се разтрепервах като треторазрядно листче хартийка и си казвах „Лелееййй-малеееййй – колко лошо! Колко ли е ужасно да ти се случи това?!”, то вече ме обладава философско спокойствие.

Може да се случи. Всичко може да се случи. Може да отидеш на работа и да ти покажат изхода. Може да излезнеш на улицата и да е за последно. Може да се почувстваш зле и да се окаже, че наистина си много зле. Всичко е възможно. Един ден, след който нищо никога няма да бъде същото.

Но….Е ли това повод да сме мрънкащи и нещастни сополивци? Е ли това повод да се гърчим самосъжалително в страх и ужас? Е ли това повод да изневерим на себе си, на принципите си, на убежденията си?

Е ли това повод да извървим живота си като бледи сенки на самите себе си?

Не!  Категорично НЕ! Съществуват милион хипотетични, драматични, футуристични, безразлични към нашето нещастие развръзки на всяка една ситуация. Все някога, по някое време ще изтеглим късата клечка. Може би „утре” ще е краят на „днес”, на комфортното, удобно, добре познато  настояще, което предлага утопична утеха и блаженство. Но „утре” е всичко, с което разполагаме. Хубаво или лошо, „утре” ще бъде нашето настояще. Няма смисъл да се боим. Няма смисъл да се тревожим. Няма смисъл да губим себе си в очакване на „утре”.

Защото „утре” е само един ден. А себе си човек ще бъде цял живот. Ако е смел, ще бъде смел цял живот, независимо от „утре”. Ако е борбен, ще бъде борбен цял живот, независимо от „утре”. Ако е честен, ще бъде честен цял живот, независимо от „утре”. Ако е човечен, ще бъде човечен цял живот, независимо от „утре”.

Ако предаде себе си, това ще бъде за цял живот.

Реклами
Публикувано на Лирично-драматични отклонения, Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s