На ръба

Има нещо завладяващо и упояващо в това да тестваш предела на възможностите си.

Да си на един косъм разстояние от ръба на приспособимостта си, адреналинът да е на махе, способността за оцеляване – изострена като бръснач, а решителността да се справиш – яростна, помитаща и бясна като непреодолима стихия.

Когато „Не мога повече!” е само начин да кажеш „Няма какво да ме спре!”, когато всяка пречка е само поредната отмятка на преодолян проблем, когато вместо лабиринт от невъзможности виждаш безброй решения.

Най-вълнуваща е тръпката от опасността. Втрисащата, разтърсваща и смразяваща хипер-вероятност, че едно непремерено движение ще те тласне към целеустремен полет в пропастта. Ще е равносилно на болка, стенание и отчаяние.  Ще е равносилно на провал.

Но именно опасността дава живот, кара сърцето да бие неукротимо и кръвта да бушува. Кара те да се чувстваш жив и пълноценен. Помага да виждаш и предусещаш неща, които спокойствието замъглява, да вникваш отвъд видимото и осезаемото и да предсказваш събития и действия на хора.

Вродено е човек да се стреми към хомеостаза и спокойствие. Но до колко човек е човек, когато няма стимули да „бъде” и да „може”? Може ли да се нарече човек индивид, който плава в умопомрачителна летаргия и безпомощна апатия? Който чака свисше щастие и просперитет?

Да бъдеш на ръба на възможностите си означава да бъдеш повече себе си.  Да тестваш границите си и да знаеш, че те не са статични. Че всяко усилие означава стъпка отвъд собствените си ограничения. Означава свободата да „бъдеш”.

Реклами
Публикувано на Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s