Котка, торба и 10 лева (началото)

Котка, торба и 10 лева (предистория)

И така – относно котката, торбата и 10те лева. Специфичното в историята е, че е по реален случай. Може да се разглежда откъм сериозната страна, но далеч по-интересна е в своята хумористична версия, за целите на която е доукрасена с фантифлюшки и понапудрена в крещящи цветови гами. Авторът няма за цел да разсъждава върху правилността на случилото се, а по-скоро да пресъздаде събитията в цялата им шармантна небивалост.  Смешната абсурност не е в това, че историята е възможна, а в това, че е реална.

И така – по темата.

Какво по-тривиално от 10 лева в джоба?! Звучи приемливо безобидно и безинтересно…

Какво по-тривиално от една торба, нарината в килера, сред  десетки други натежали от средновековен прах вещи?! Доста скучно и познато за всяка една бърлога, обитаванa от човешки екземпляри…

Котка?! Какво толкова? Всеки е виждал котки – малки и големи, рунтави и зализани, гушкави и дръпнати…

Но имало един човек, който бил обречен да се грижи за най-злата котка на планетата. Котката била лукава и некомуникативна, префърцунена и негостоприемна, съскаща и враждебна. Човекът се будел ден след ден в продължение на 3 години под зоркия поглед на сатанинското превъплъщение и щом видел робовладелческия й поглед, веднага й правел път. Готвел й вкусни гозби, не нарушавал периметъра й на усамотена самодостатъчност и припарвал на пръсти до нея, само когато тя му заповядвала, измяуквайки под мустак.

Един ден човекът се събудил и отворил очите си за коварността на властната си повелителка.

Бръкнал в дънките, пръстите му затършували трескаво из големия празен джоб  и напипали една омачкана хартишка. Извадили я, огладили я и не щеш ли – хартийката не била поредната сметка за храна на котката, а били….О, съкровище – цели 10 лева! Пръстите му затреперили от щастие, въображението му начертало хипотеза за възможното им приложение и той вече предвкусвал своето избавление. Това не били кои да са 10 лева! Това били 10те лева, които ще откупят неговата свобода и спокоен сън, които ще върнат господството над дома му и мира в душата му!

Забързано се разровил из килера, претършувал и разконспирирал всички забравени там вехтории и тържествено извадил една торба. Това било оръдието на неговата свобода! Прилежно изтупал прахта и саждите от нея, разгънал я и седнал да й се полюбува. Запалил цигара, димът се виел на хипнотизиращи кълбета, които замрежвали погледа му и го отнасяли в бъдещето на неговото спасение. Мъките му били към своя край, лелеяното изкупление – така близо!

Котка, торба и 10 лева. Каква комбинация само!

To be continued… : Котка, торба и 10 лева (развръзката)

Реклами
Публикувано на Любими моменти. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s