У дома

Вторник преди обед, а аз съм още в леглото, изтягайки се и прозявайки се блажено до похъркващия Руфи. Още един откраднат ден отпуска, посветен на лентяйство вкъщи. След като прекарахме седмица в курортче край Барселона, вече съм у дома. Там, където сърцето се чувства уютно и защитено, където Руфи си търкаля дундестото тумбаче, а Кис и аз се примъкваме от  фотьойл на диванче и обратното.

За пореден път се убеждавам, че колкото по-далеч от вкъщи отивам, толкова по-силно ме влече да се върна. И всеки път изниква въпросът как изобщо оцеляват хората, които емигрират – та аз дори не мога да оцелея две седмици, без сърцето ми да започне да подскача и скимти, че иска да се прибира в своята си кошарка, със своите радости и неволи, но у дома.

У дома. Не е стая, нито улица, нито град. А територия с неясни очертания, която обаче сърцето чувства като своя. Онази амалгама от величествени планини, буйна зеленина, окичени с полски цветя поляни, неподправено синьо море и чувствен пясък. Онзи лабиринт от булеварди и кръстовища, панелни блокове и старинни сгради, клаксони от бмв-та и пърпорещи трабанти.  Онези детски площадки и скрити квартални ъгли, където откриваш жадни спомени от друга епоха, където сърцето се разгаря в магическа носталгия и трепти в пламъци, които отразяват лица и събития от миналото. Някои спомени пронизват с болка, други – топлят с тихо съкровение, но независимо хубави или лоши, бели или черни,  желани или отхвърлени, именно те са те направили човека, който си.

И колкото по-далеч отивам, толкова по-осезаемо искам да се върна. Защото сякаш бягам от себе си и миналото си, от мястото, на което принадлежа. Единственото място, където бих могла да бъда напълно пълноценна и завършена като личност, където дори заобикалящата пошлост и мизерия ме активизират да бъда повече себе си, да постигам и да търся начин всяко утро да е по-хубаво от предишното. И може би най-важното – мястото, на което съм щастлива – въпреки и благодарение на обстоятелствата. У дома.

Реклами
Публикувано на Любими моменти и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s