Фламенко вечеринка в Барселона – част 3

Фламенко вечеринка в Барселона – част 1

Фламенко вечеринка в Барселона – част 2

Вярвам, че видението на последните отнесени чинии облада с неизразимо удоволствие всички присъстващи. Угрозата от яките лели с черпаци отшумя като лош спомен и всички претежко си отдъхнахме. Вторачихме зъркели в сцената и какво да ти видят очите.

Един тенор, изперчил мощно туловище, вие ли, вие руски шлагери, докато няколко братушки в знак на благосклонност подсвирваха окуражително-заглушително. Трябва да отворя една скоба и да вмъкна, че в цяла Барселона е наводнено от местни артисти, които с повод и без повод държаха да четкат до лъщене самолюбието на братушките с класики от руската естрада. Чудя се само дали аз бих искала да бъдa преследвана от „Ветровеееееее” –те на Лили Иванова или „Нашата полиция ни пази” на Веско Маринов. Явно обаче имаше няколко носталгично покрусени руснака, които надигаха съпричастен вой с този на тенора и шлагерите се лееха като бидони с олио по сцената. Тегоба.

Колкото и смразяваща кръвта да беше „подгряващата” партитуда, най-накрая се завлече до самия си епохален край и на сцената захлопа с гръм, трясък и мълнии танцовият ансамбъл. Ще си кажете „Преувеличава!” Ама няма такова нещо. То не бе тракане, то не бе чукане, то не бе подскачане и премятане на изхвърлени от течението китове на суша. Росна пот заля челото ми, гънките на мозъка ми се изпънаха като струни, а тъпанчетата трещяха в потрес от историческото хлопа-тропане по дюшамето.

Брей! И ако това е фламенко, то слоновете са най-добрите му виртуози! Вярно, че имаше опити за страстно съблазняване, но не по-малко възбуждащо би подействал свистящият език на пепелянка, сгушена на кравайче в леглото ти.

Признавам, че имаше нещо наистина впечатляващо в цялото представление. Това беше скорострелното преобличане с нови тоалети за всеки танц. Докато излизаха от сцената, вече влизаха с новички одежди на цветенца и лекенца . Браво на танцьорите. Все пак бяха усвоили нещо. Може би някой ден дори щяха да се научат да танцуват.

Гвоздеят на програмата беше…..наистина гвоздей! Ако досега си мислех, че тишината и усамотението са безследно заличени от лицето на земята, то след изпълнението на „гвоздея” бях готова да си изровя дупка в недрата на вселената, а къртиците да бъдат мои спътници в живота.  

„Гвоздеят” беше добре сложен мъжага, но… отпреди 10на години.  Весело-тътрузестото му коремче вече се беше настанило уютно на мястото на плочките, а мускулите като че ли бяха летаргично позадрямали. „Гвоздеят” обаче живееше с аурата си от преди 10 години и хич не обръщаше внимание на тревожните сигнали от огледалото. Излезе на сцената, размята патетично дългата си коса (да, косато му беше дълга до под кръста!) и почна да блъска здраво копита по сцената!

Брей!!! Това си беше истински гвоздей – набиваше ли, набиваше ли по сцената като че ли светът иска да продъни и земята да затрие. Ако преди имаше поне малко мелодия за фон, то вече дори тя се беше предала пред главореза на сцената и уплашено бе замлъкнала. И трака ли, трака този ми ти гвоздей напред-назад като сумо боец, преследващ малко, сладко мишленце. Тича в единия край, тича в другия, дрънча като камбанария насред безлюдно поле, плюща с дългите си черни коси, от които мяташе на близко и далече пот „на талази”, свистя и буча, докато и най-големите ентусиасти оклюмаха изнемощяло.

Казват, че изкуството пречиства. Наистина се почувствах пречистена, когато това представление взе, че приключи кариерата си на гвоздеозабивач. Изпитах върховно удоволствие и трепетен екстаз, че вселената се връща към нормалния си ритъм, тишината гали ушетата ми, а хотелската ми стая е само на няколко хвърлея разстояние.

За да оцениш това, което имаш, трябва първо да го загубиш – казали са хората. И аз така – излезнах просветлена от представлението, съзнавайки безценността на тишината и спокойствието.

Реклами
Публикувано на Любими моменти и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Фламенко вечеринка в Барселона – част 3

  1. Pingback: Фламенко вечеринка в Барселона – част 2 | За малките неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s