Парещо усещане за свобода

Социалните норми имат своите хубави страни. Задават посока в хаоса, създават уютно спокойствие и подредена предвидимост, а и често са съзидателни (или поне се опитват да бъдат).

Както всичко в живота обаче, и социалните норми имат своята тъмна страна. Посоката често пъти създава усещане за задушаваща предопределеност. Спокойствието и предвидимостта прерастват в лепкава апатия и затлачена летаргия. И вместо съзидателност успяват да въдворят робовладелческо чувство за безизходица и обреченост.

Човек не може да избяга от нормите. Липсата им би означавала гибел, но пренасищането с безвкусно желе от слузестите наставления: „Прави това!”, „Не прави онова!” е не по-малко пагубно.

И когато прекалиш с дозата, просто ти се иска да събереш чевръстичко всички правилца за поведенийце, да ги натъпчеш в едно спретнато вързопченце и да ги засилиш през едно мънинко прозорченце на другото крайче на най-далечничката вселенчица!

И именно тогава долавяш как въздухът изпълва гърдите, вдишваш дълбоко и през вените ти запулсира най-могъщото усещане – чувството за свобода! Кръвта закипява, силите се възвръщат, настроението достига връхната си точка и сякаш вече не стъпваш по земята, а летиш! Летиш – гордо и всевластно като орел, рееш се сред необятни висини и безбрежни ширини!

Владееш свободата! Свободата да направиш всичко, което е невъзможно, всичко, което е нетипично, всичко, което е неприлично!

И не е важен резултатът. Може би фантастичният екстаз ще завърши със счупено крило, но по-важното е, че ще полетиш. Че ще вдишаш кислорода на магнетичната непреклоност, че ще изригнеш като фантастичен вулкан от ярки емоции и безразсъдство, че ще постигнеш повече от себе си, макар и за ден или час, за минута или секунда.

Ще бъдеш този, който може да бъдеш. Ще бъдеш свободен.

Реклами
Публикувано на Любими моменти и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Парещо усещане за свобода

  1. Pingback: Лентяйската седмица | За малките неща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s