По едно „Аз” за всеки случай

Този ще е от шизофренните постове. От онези, в които разговарям със себе си на публично място, пред очите на всички смутено озовали се на тази страница. Така и така сте тук, да ви споделя: направих откритие, прозрение, невероятно умозаключение! Имам си по едно Аз за всеки случай. И толкова безгранично различни са тези Аз-ове, че нерядко и мен успяват да ме озадачат.

Ето преди две седмици отивам на Спа. Ти да видиш! Ама един такъв миличък, благ, добродушен и отзивчив Аз се извъди на Спа-то. Хубаво ми беше с него. Много симпатичен. Усмихваше се на хората. С добри маниери. Цивилизован. Подкупващо доброжелателен. Балансиран и самоосъзнат. Хармоничен. Същинско превъплъщение на ценностите на обществото. Изваден от калъп – с перфектно отговарящи на стандартите мерки! Изобщо лесно ми се отдава да съм идеална в идеална среда. Получава ми се. Явно съм родена за принцеса. Но…

Връща се този ми ти възвишен Аз в София, тръгва в понеделник сутрин на работа и ауфидерзен на приятничкия Аз!!! Вижда пред гаража си безогледно спрелия за пореден път „многоуважаван” съсед, който е запушил свойски 2 гаража и една кола на паркинга, защото той е тарикат, а ние сме балъци. И какво се случи с префинения, обществено образцов Аз? Дим да го няма! Потули се в пламъците от заслепяващ гняв, които избухнаха със свирепа ярост и безобразна невъздържаност. Слепоочията на лошия Аз запулсираха, гласът му се стегна за крясъци, ръцете му се свиха в юмруци, а краката му се втурнаха към вратата на съседа. Побъбри си със съседа, така да се каже. Много ползотворен разговор: имаха добра чуваемост (както и целия блок) – съседът, изправен пред деструктивния гняв на моя Аз, добросъвестно заключи, че е по-съзидателно да си премести колата. За благото на всички. Единственият въпрос, по който не постигнахме съгласие, беше дали моя, новоизлюпен гневен Аз ще вика полиция или той, съседът.

Имам и един друг Аз. Палав беладжия, който само се чуди как да пристъпи някоя измислена, незначителна норма, за да се позабавлява с възмущението на праведните. Той е много весел, бодър, приповдигнат, търсещ начини да оползотвори енергията си в някоя забавна данданийка. И много му се смее – само чака някой да му даде и най-малката сламка, за да се претърколи от кикот. Той също е симпатичен като цяло, но е голям егоцентрик и не търпи пренебрежение. На някои хора (особено на по-възпитаните) им идва в повече. Неговата шармантност и шумност бият на очи и уши и сякаш карат другите да се чувстват неловко в негово присъствие. Неуместен бил, високо боботел, силно тропал… Изобщо „сериозни” проблеми за другите създава. Нооо… става като цяло. Трудно, но се преглъща.

О, да не забравя – трагичния Аз. Когато прекаля с веселия Аз, неизменно, ненадейно и неуравновесено се появява драма-образът. Понякога е с вида на отнесен поет, чиято душевност тихо скрибуца под съпровода на цигулка с окъсани струни. Друг път сръчно вади кофата със сълзите и лее ли, лее шумни вопли по изпуснати моменти и несбъднати въжделения. Много ми е одухотворен този Аз. Просто пример за подражание. Само дето никой не иска да му подражава. Но става да го развея пред хора, когато бодрият Аз е прекалил с ентусиазираността си и трябва да убедя околните, че не съм толкова вятърничава, колкото (имат основание да) си мислят. Върши работа.

Ами това е краткия преглед на последните няколко Аз-а, с които съм си общувала. Иначе имам и по-богат набор от образи в зависимост от ситуацията, но да не изпадаме в детайли. Между другото, все повече си мисля, че трябва да наблегна на мъдрия Аз… Само дето хич не ми се получава – трудно му е да оцелее сред вихрушките от емоции, през които се люшкам. Но… Ще го тренираме. Поне на вид за пред хората да го докара.

Реклами
Публикувано на Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to По едно „Аз” за всеки случай

  1. Кери каза:

    Благодаря ти за това, което споделяш. Прочетох себе се. Не спирай да говориш.:))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s