Рекламна пауза

„И си казах „СТИГА”! Аз съм жена, а не съдомиялна машина”. С тази реплика ме сръчка по мазола (и наведе на долу-разпилените размисли) една приятелка, докато си обяснявахме колко смотани сме станали, неизползвайки нощите за бесни купони, каквото усърдно приложение им намирахме преди… няма да казвам колко години. Тя очевидно беше решила да поправи това вселенско недоразумение, зарязвайки домочадието от обичани пиленца и игнорирайки съпътстващия ги кордон от домакински задължения, бодро отправяйки се на новогодишен купон, където ще се превъплъти в ролята си на жена, а не на съдомиялна машина.

Но не за купоните иде реч сега (въпреки че им посветих цял носталгичен параграф, уж за въведение само), а за войнството маршируващи реклами от почистващи препарати, тоалетни хартии, хапчета за самолети и бръсначки за атлети, чиито послания ни задават тон в живота.

Като горда майка на ходещ бозайник, явяващ се мой най-прекрасен и обичан син, съм обречена да гледам поне по 10 пъти на ден всички реклами през почивните дни, когато сме заедно и няма сила, която да спре оглушителните детски писъци, ако случайно реша да сменя канала в този епохален за човечеството момент. Още при първия звук на рекламния блок, Боби обръща глава в посока голямата черна дупка, по-известна като телевизор, и с почтително внимание попива всеки кадър и реплика, нарушавайки спорадично собственото си благоговейно мълчание с: „Тати да купи това ииии…. това…..ииии…. това”.

И слушам ли аз реклами, слушам. И паралелно с обяснението за новия мега фантасмагоричен подхранващ крем, който изглажда бръчките (и мозъка – безплатен бонус към покупката), се чудя как да му внуша, че освен материалната очевидност на нещата, има и друг, скрит план на духовно богатство.

Лепкави капки пот избиват по кожата ми и съсипват “True match” фон дьо тена ми, докато полагам мащабни усилия, за да измисля как да предотвратя отглеждането на материален тиранозавър, който един ден ще се прибере от училище с дебел ланец и вместо с „Рафаело казах, че искам, бе мамооо” ще ме посрещне с димяща цигара и „Къде ми е Поршето?” мелодрама.

Отчаяна и съкрушена, отивам да се успокоя с един студен душ и посягам към най-шикозният шампоан, от който косата ми ще заблести и заискри като желирана глазура и с гланцираната си лъскавина ще избоде очите на всеки субект, случайно натъкнал се на скъпоценната ми персона. И през цялото време не спирам да мисля какво да направя за Боби, за да не е материален фанатик. Та има толкова по-важни неща в живота.

Докато жонглирам мислено кои бяха тези по-важни неща, на които трябва да приуча момчето си, спирам кранчето на душа, намацвам префинената си кожа с жожоба, кокос, палмово масло, бадеми, кофеини, маргарини и всякакви ми там желатини. Напъхвам сочни кълки в тесни фешън дънки, слагам сутиенен набухвател и прибирам напращели възвишения в сатенени драперийки.

Така, значи, духовни ценности… Толкова съм горда със себе си като майка – да мисля за тези възвишени….ъ-ъ-ъ-ъ-ъ „неща”…. Нищо не пречи, докато плацикам в локва от екзистенциални търсения, да отида и да пусна пералнята с онзи неповторим прах, в 10-килограмовата разфасовка, който милата леля Мария с лекота вади от чантата си (където всяка себеуважаваща се дама трябва да си държи праха за пране, ъф корс) и го развява като ефирно перце свойски насред хола ми.

Така. Определено трябва да взема мерки за духовното развитие на моето съкровено потомство.  Нещо задължително трябва да се направи. Само дето хич не мога да се сетя какво беше това, което трябва да направя. Явно е крайно време да си купя магическото хапче с гинко билоба за оросяване на крайниците и… мозъка.

Реклами
Публикувано на Правдоподобни размисли. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s